האי נוסי-בה (Nosy-Be) הוא אי מול החוף הצפון מערבי של מדגסקר. הוא אתר הנופש התיירותי הגדול והעמוס ביותר באי עצמו והוא מושך אליו מבקרים לאורך כל השנה. שטחו הכולל מגיע לכ – 320 קמ"ר ואוכלוסייתו מונה למעלה מ-100,000 תושבים. פירוש שמו בשפה המקומית הוא "אי גדול", כאשר במהלך התקופה הקולוניאלית המוקדמת של המאה ה-17 הוא כונה אסאדה (Assada). במהלך השנים קיבל נוסי-בה כינויים רבים, כולל Nosy Manitra, כלומר – האי הריחני.
קצת היסטוריה
תושביו הראשונים של האי היו קבוצות קטנות של קהילות, לפני שאנשי סקאלווה היגרו לשם והפכו לקבוצה האתנית הבולטת ביותר של האי. לקבוצה הזו הצטרפו מאוחר יותר גם הודים ותושבים של מקומות אחרים מעבר לים, שיחד יצרו קהילה אחת גדולה ובעיקר מגוונת מאד. נוסי-בה הוזכר לראשונה בהיסטוריה של מדגסקר כאשר המלך רדאמה הראשון הכריז שהוא מתכוון לכבוש את מערב מדגסקר. תוכנית זו הושגה בסופו של דבר בשנת 1837, כאשר ממלכת סקאלווה של בוינה הגיעה הראשונה וגרמה לתבוסת צבא המלכה ציומקו. הצרפתים הגיעו אל האי בשנת 1840 וייסדו מאחז בשם Hell-Ville (כיום זו העיר הגדולה ביותר של האי. ביטול העבדות בשנת 1848 במושבות הצרפתיות הביא למרד נגד הצרפתים אל ידי אנשי סקאלווה, שהיו מעורבים בסחר בעבדים. בסוף המאה ה-19 ועד תחילת המאה ה-20, האי נשלט על ידי הצרפתים כמדינת חסות פנימית בתוך המושבה של מדגסקר. המקום הפך לנמל סחר חשוב בערוץ מוזמביק.
במהלך המאה ה-19, המתיישבים הצרפתיים פיתחו באזור גידולים שונים, ובעיקר קני סוכר, וגייסו פועלים ממזרח אפריקה. למרות שהיה קשה לצרפתים לשלוט על החוף, הם ייסדו מושבת מטעים, המייצרת בעיקר סוכר. הצרפתים השתמשו גם בכוח הצבאי וגם בהליכים דיפלומטיים שונים כדי לשמור על מעמדם באי ומינו את השליט לשעבר של Nosy Be Binao למנהל המושל של האי. במהלך מלחמת רוסיה-יפן הפך האי נוסי-בה לתחנת אספקה לטייסת האוקיינוס השקט השנייה של רוסיה. הצי הראשי הגיע אל האי ב-9 בינואר 1905, שם פגש ביחידה קטנה יותר, שהגיעה כמה שבועות לפני כן. הצי שהה חודשיים שם ועזב לאחר מכן, כאשר 10 שבועות מאוחר יותר השתתף בקרב עקוב מדם.
מזג האוויר האופייני לאי
לנוסי-בה יש אקלים מונסון טרופי. החודשים הלחים ביותר הם בקיץ, בין דצמבר לפברואר, כאשר האי מוגן באופן חלקי מפני הרוחות הצפון-מזרחיות החזקות, המשפיעות על האזור באוגוסט או בזמן גשמים טרופיים. העונה הרטובה נמשכת מאוקטובר עד תחילת מאי, ולאחריה מגיעה העונה היבשה, שהיא קצרה יחסית ונמשכת עד ספטמבר. עם זאת, כיאה לאקלים טרופי שכזה, חווה האי כמויות לא קטנות של גשם בתקופה הזו (אם כי באופן סביר). הטמפרטורות נשארות די יציבות לאורך כל השנה והן נעות סביב 30 מעלות בשעות היום, בעוד שהלילות מעט קרירים יותר במהלך העונה היבשה.
מלונות מומלצים ברחבי האי נוסי בה ליד מדגסקר
מה לראות ומה לעשות
האי נוסי-בה ממוקם ממש ליד חופי אפריקה והוא האי העתיק ביותר בעולם. הוא ביתם של בעלי חיים מוזרים ונפלאים, שרבים מהם לא תמצאו בשום מקום אחר על כדור הארץ. מזיקית בגודל האצבע הקטנה ביותר שלנו לצפרדע באורך ס"מ, היצורים המוזרים האלה התפתחו כמעט בבידוד מלא במשך למעלה מ-60 מיליון שנה, ולפגוש אותם פנים מול פנים הוא בהחלט חוויה של פעם בחיים. למי שפחות מתחבר לטיולים בג'ונגל, מוצע הרבה יותר מזה: שמש לאורך כל השנה, ים כחול בוהק, חיי לילה תוססים ומגוון של פעילויות נהדרות, אותן אפשר לשלב לצד טיולים רגליים.
היכרות עם תושביו של האי הוא הזדמנות ללמוד רבות אודות מדגסקר וכמובן אודות התרבות המקומית. שמורת לוקובה (Lokobe Reserve), הממוקמת בחלק הדרום מזרחי של האי, היא היער הקודם האחרון שנותר באזור וביתו של הלמור השחור, שנמצא בסכנת הכחדה. הגישה לשמורה היא דרך הכפר הציורי Ampasipohy, שבו תלויים בדים צבעוניים על חוטי כביסה וארומה של תבלינים כתושים על האש ממלאת את האוויר. כדאי לשכור מדריך מקומי שיראה לכם את היער ויכין לכם ארוחת צהריים מפוארת ומושקעת בשובכם מהטיול. השמורה ידועה בעיקר בזכות הלמור השחור, אך מהווה מחסה גם למינים ליליים אחרים. תוכלו לזהות, בעת הביקור בה, זיקיות, שממיות הסוואה, נחשים, צפרדעים שונות, כולל המינים הקטנים ביותר בעולם. ניתן להגיע לשם Ampasiphohy באמצעות רכב או בקאנו מסורתי (Pirogue), היוצא ישירות מהכפר Ambatozavavy.
המסורת המקומית היא חלק בלתי נפרד מהאזור וחשיפה לה בהחלט תהפוך את הביקור שלכם באי ובמדגסקר כולה לחוויה מיוחדת במינה. האנשים הראשונים שהתיישבו במדגסקר הגיעו מאינדונזיה, ואחריהם הגיעו המתיישבים מאפריקה, לפני השתלטותם של הצרפתים בשנת 1895. כיום, בדומה לשכניו, באי, דובר הצרפתית היפה הזה, יש שילוב אתני מדהים של אנשים מדרום מזרח אסיה, מזרח אפריקה והודו. הכפר הראשון של נוסי-בה, Marodoka, עדיין מכיל שרידים של מסגד ערבי ובית קברות הודי מהמאה ה-19. בשנת 2009, קבוצה מקומית בשל Ravinala (עץ המטייל) לקחה על עצמה להגן על המורשת התרבותית של האזור באמצעות מופעים מסורתיים הכוללים ריקודי נשים, ששרות ורוקדות יחדיו בהתאם למקצביהם של מקלות עץ. המקומיים משתמשים לא מעט בביטוי Mora Mora, שפירושו "לאט לאט", מה שבא לידי ביטוי ביחסם הנינוח לתיירים ובאופן כללי לחיים. המקומיים תמיד שמחים לראות פנים חדשות, להצטלם ואפילו לאתגר אותם בתחרויות ריקוד למי שרוצה.
העיר Hell-Ville, הידועה גם בשם Andoany, היא בירת האי והיא קרויה על שמו של המושל הצרפתי של ראוניון, אדמירל דה הל. מבנים קולוניאליים יפים לאורך טיילת הים ומוניות רנו עתיקות בצבעים בהירים מוסיפים לקסם הצרפתי הישן של העיר. כדי לקבל תחושה אמיתית של איך החיים בעיר הבירה נראים ומרגישים, כדאי לכם לפנות אל הנמל שלה הומה האנשים ולרחוב הקניות הראשי, שדרת גנרל שארל דה גול. השוק המקורה של העיר הוא המקום שבו תמצאו פירות, ירקות אורגניים וגם את האווירה המיוחדת האופיינית לעיר. כשהלילה יורד, אל תפספסו את ברי הקריוקי הרבים שבעיר שיציעו לכם בילוי לילי נעים ומוסיקלי מאד.
נוסי-בה הוא הגדול מבין יותר מעשרים האיים הפזורים בתעלת מוזמביק מול החוף הצפון מערבי של מדגסקר ומונט פאס (Mont Passot) הוא המקום המושלם ליהנות מהנוף הפנורמי שלו. בגובה של 329 מטרים, הר הגעש שאיננו פעיל כעת, הוא המקום המתאים לראות את השקיעה ונקודת עצירה פופולארית בקרב תיירים ומקומיים כאחד. מסביב לשם יש שמונה אגמי מכתש קטנים, שופעים בתניני הנילוס ודגי מים מתוקים. מטיילים יכולים לחקור את האזור במסלולים מעגליים שונים (שלושה במספר), שאורכם נע בין 4 ל-6 ק"מ. הארוך מכולם ייקח אתכם דרך סחלבים, אגמים קדושים ומטעי ילנג ילנג.
טיול לאיים השכנים גם הוא פעילות שכדאי להוציא אל הפועל אם אתם מגיעים לנוסי-בה. במרחק שיט קצר בסירה (75 דקות בלבד) נמצאים שני איים דמויי גן עדן של Nosy Iranja. כוללים רצועת חול לבן, מי טורקיז, דקלים ופרחים טרופיים יפהפיים, מציעים האיים האלה אתנחתא נעימה. דרום האי מהווה שמורת רבייה חשובה לצבים והוא מושך אליו מינים נדירים של ציפורים.
אם אתם אוהבים פעילות מים, תוכלו לשלב, בעת הביקור שלכם בנוסי-בה גם שנורקלינג וצלילה. לא רחוק מ – Nosy Tanikely תמצאו חופים מדהימים עם אפשרויות שנירקול וצלילה. תוך כדי הפעילות הזו תוכלו לראות אלמוגים בתוליים, דגיגונים, צבים ושפע של דגים. ואם אתם אוהבים מוסיקה, פסטיבל המוסיקה הגדול של נוסי-בה מציע לכם חגיגה בת ארבעה ימים של תרבויות מרחבי האוקיינוס ההודי. בסביבות מאי, יוני מגיעים אל האי קרוב ל-50 אלף איש, כדי לראות מופעים ממאוריציוס, ראוניון, רודריגס וקומרו, מופעים המציעים מוסיקה נפלאה בז'אנרים שונים. מלבד מוסיקה, מתקיים במקום גם קרנבל צבעוני וכן מתקיימים סמינרים ואירועי ספורט שונים.
שאלות ותשובות על האי נוסי-בה
אפשר להגיע בטיסה ישירות אל שדה התעופה Fascane, שנמצא במרחק 20 דקות נסיעה צפונית מזרחית לעיר הגדולה של האי, Hell-Ville, הממוקמת ממש על החוף. מספר חברות תעופה מציעות טיסות לנוסי-בה, כולל אייר מדגסקר, אייל אוסטרל, איילינק ואתיופיאן איירליינס. אפשר גם להגיע בסירה מאנקפיי (Ankify) שביבשת.
האי נוסי-בה (Nosy-Be), המכונה גם Nossi-Be, נמצא במרחק של 8 ק"מ מהחוף הצפון מערבי של מדגסקר. פירוש שמו הוא "אי גדול" ואכן, אורכו הוא 30 ק"מ ורוחבו 19 ק"מ. שטחו הכולל הוא 310 קמ"ר.
יותר מ-5000 ק"מ של קו חוף (סך הכל) ומעל ל-250 איים הם ביתם של כמה ממערכות שוניות האלמוגים הגדולות בעולם ואזורי המנגרובים הנרחבים ביותר באוקיינוס ההודי. האי נוסי-בה הוא אחד מ-250 האיים הללו ויעד תיירותי בולט ואהוב.